top of page

Космическите билбордове могат да струват 65 милиона долара и пак да носят печалба.

Актуализирано: 19.10.2022 г.

Космическата реклама е в съзнанието на всеки търговец на планетата от ерата на Аполо, но никой не я е осъществил. Ново проучване предполага, че подобно на билборд съзвездие от около 50 спътника, струващо общо 65 милиона долара, може да излъчва реклами във всяко кътче на Земята в продължение на месеци - и потенциално да печели пари, докато го прави.


Проучването, проведено от руски изследователи от Института за наука и технологии Сколково (Skoltech) и Московския институт по физика и технологии (MIPT), представя доста убедителен случай, който е подкрепен от скорошния спор около силно видимите сателити Starlink на SpaceX.

Диаграма на отразяващия отпечатък на сателит и примери (лого на Олимпийските игри и Айфеловата кула) на потенциални дисплеи.


Предложението на хартия включва изпращане на съзвездие от около 50 сателита при обем 12U CubeSat обем – помислете за размера на пълна хартиена торба за хранителни стоки. Сателитите ще влязат в слънчево-синхронна орбита, което означава, че винаги ще бъдат на пряка слънчева светлина, докато преминават около Земята.

Веднъж в орбита, те биха разположили големи, параболични рефлектори, които биха отразили слънчевата светлина надолу към Земята. Те могат да бъдат наклонени, за да представят най-добре слънчевата светлина към целевата област, над която минават, и от земята ще изглежда като група звезди, движещи се в синхрон за период от може би три до пет минути. (За да бъде ясно, изображението в горната част е само за илюстрация - в действителност би било много по-тъмно.)


Пълният документ е достъпен за четене тук.

Източник: techcrunch.com

34 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page