top of page

Кратка история на билборд рекламата

Актуализирано: 19.10.2022 г.

През годините сме виждали иновации в билбордове от механично движение

(димни пръстени, излизащи от устата на Marlboro Man) до 3D (Chick-Fil-A cows, които докосват посланието си благодарение на четките за рисуване) до разширения (Майкъл Джордан по средата на забивка, тялото му се вижда далеч извън границите на билбордa) до ангажиране на непосредствената зона за допълнителен акцент (бръсначът на Bic, по-голям от естествения размер, облегнат на билборда си, изобразява „гладко обръсната“ ред висока трева в полето).


Каквото и да кажете за тези „забавни тръни в очите“, докато има хора, които продължават да се придвижват с моторни превозни средства, билбордовете ще останат жизнеспособен, достъпен маркетингов инструмент, обещаващ високи нива на честота, наличност 24/7/365 и неизброими количества от приноси.

 • 1000 г. пр. н. е. – Някои от първите форми на билбордове са били показани в древния град Тива. Египтяните изрязали послания (предимно обявяващи нови закони) върху високи камъни, които били изложени на много населени обществени площади.

 • 1440 г. – Отново огромен реквизит за Йоханес Гутенберг – който издигна човечеството от длетене и рисуване до печат и типография.

 • 1796 – Измислена е литографията, която съчетава думата с изображение и прави възможни реалистичните плакати.

 • 1830 – В началото на 1830-те големи рисувани табели са често срещано място в американските градове, популяризирайки всичко – от одеяла за коне до чудодейни лекове. Но именно Джаред Бел придвижи билбордове напред в голяма степен, когато през 1835 г. той създаде американския плакат с голям формат. Някои с размери над 50 квадратни фута, неговите ярко илюстрирани и цветни циркови плакати се превърнаха в стандарт за дръзка промоция и бомбастично шоу.

 • 1867 г. – Най-ранното известно събитие за наемане на билборд.

 • 1871 г. – Фредрик Уокър, английски художник-реалист, създава един от първите художествени плакати.

 • 1872 г. – Създадена е първата лобистка група за билбордове, Международната асоциация на плакати за билбордове на Северна Америка. Днес те са известни като „Американската асоциация за външна реклама“.

 • 1889 – Първият в света билборд от 24 листа, е показан на изложението в Париж, формат, който става широко използван, особено за циркове и филми.

 • 1908 г. – САЩ се представят на автомобила Model T, който позволява на хиляди хора да пътуват по магистрали и периферни пътища, като по този начин създават новата възможност за крайпътни билбордове.

 • 1925 г. – В отговор на възможността, създадена от Ford, Burma Shave (известен със своя крем за бръснене без четки) се превръща в първия и най-добрият пример за целеви маркетинг. Със скорости от средно 35 mph и без разсейващи устройства като стерео уредба или крайпътни атракции, скуката беше често срещана сред шофьорите. Възползвайки се от това, поредицата от хумористични послания на Burma Shave край пътя (които бяха раздалечени един от друг и кулминираха с ударна линия) бяха източник на наслада и забавление. И в продължение на близо 40 години кампанията Burma Shave беше една от най-популярните и успешни в историята на рекламата. Включени са примери: Четки за бръснене… Скоро ще ги видите… На рафт… В някой музей… Бирма-Бръснене. И: В този свят….На труда и греха…Главата ти оплешивява…Но не и брадичката…Бирма-Бръсни се.

 • 1935 г. – Една от първите неонови табели, изобразяваща Glico Running Man, е показана покрай канал в Осака, Япония. Една или друга вариация на характера на тази компания за бонбони е останала оттогава и се е превърнала в неофициален символ на града.

 • 1936 г. – Първите билбордове за Wall Drug Store излизат в цялата страна. В последни опити да насочи бизнесa към собственият си магазин за лекарства, Тед Хъстед реши да създаде билборд с простото обещание за безплатна ледена вода за жадни пътници. През нощта бизнесът им процъфтява. По-късно, докато е на почивка в Лондон, Хъстед закачи табела в лондонското метро, ​​информираща пътуващите, че Wall Drugs е ​​само на 5160 мили. Започва да получава до двадесет писма на ден от любопитни британци и до ден днешен: „Колко мили остават до Wall Drug?“. Знаците все още са често срещано любопитство в Америка - и в цяла Европа.

 • 1965 г. – След много оплаквания от представените билбордове и след дълга кампания с пълната тежест на Белия дом зад нея, лейди Бърд Джонсън оглавява приемането на Закона за разкрасяване на магистралите, като призовава за премахване на определени видове билбордове по междущатските и контролните пътища и добавяне на нови места за билбордове.

 • 90-те години на миналия век – Цифровата технология е въведена за първи път в индустрията на открито.

 • 2007 г. – Дигиталните LED билбордове са разрешени на междущатските магистрали на САЩ. Днес почти всички 50 щата ги имат, а повече от 7000 са пуснати в употреба.

 • 2010 г. – За да насърчи продажбата на говеждо месо, веригата Bloom Grocery в Мурсвил, Северна Каролина издигна първия „ароматизиран билборд“, който излъчва миризми, подобни на дървени въглища и черен пипер, за да предложи пържола на скара. Миризмата на BBQ пържола изпълва въздуха благодарение на вентилатор.

Източник: www.covalentlogic.com

44 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page