top of page

Това птица ли е? Самолет ли е?…

Актуализирано: 9.01

Това е DOOH (digital out-of-home) и може да предизвика ръст в разходите за онлайн медии.


Представете си, че шофирате по магистрала, където билбордове драматично показват реклами, насочени към вас, докато минавате покрай тях. Представете дигитални билборди, предлагащи реклами в реално време, показвани в целия град за няколко минути, които се променят динамично в зависимост от времето на деня или метеорологичните условия.

Ако се вярва на марките и рекламодателите, ние вървим към реалност, в която машините ще бъдат програмирани да купуват реклами, където интелигентните билбордове ще разпознават минувача и ще представят продукти и услуги, от които той се интересува.


OOH (out of home) отдавна се разглежда като специализирана платформа, която е трудна за изпълнение и има малка полезност. Благодарение на технологиите статичните реклами извън дома бързо се заменят с дигиталните билборд реклами. Според доклада на EY FICCI M&E за 2022 г. дигиталната реклама извън дома (DOOH) представлява над 6% от приходите на OOH сегмента спрямо едва 2% през 2019 г. Докладът също така прогнозира, че делът на приходите от DOOH ще достигне 15 % до 2024 г. Въоръжени с инструменти, които помагат на рекламодателите да измерват точно импресиите на аудиторията, разходите на DOOH са се повишили от 50 крори рупии на 300 крори рупии през 2021 г., според миналогодишния отчет на Pitch Madison Adex, което показва успех.


Но просто цифровизирането няма да е достатъчно; OOH рекламите изискват определено ниво на креативност, за да привлекат вниманието – един фактор, който намалява ефективността на онлайн дисплейните реклами с течение на времето. Марките правят каквото е необходимо. Помислете за Bata India, която наскоро пусна 3D OOH - дигитален билборд, за да покаже своята гама маратонки, като същевременно използва формат за създаване на анаморфно изображение, което прави продукта да се показва в три измерения. Преди няколко месеца HP осъществи програмна DOOH кампания за своята нова гама лаптопи Spectre 360, което позволи на марката да идентифицира времената на пиков трафик на местоположението на екраните и да фокусира дейността си през определени часове. Производители на автомобили като Hyundai и Renault India също се включиха с хиперреалистични автомобили, които излизат от екраните на билбордове. OTT марките Netflix, Prime Video и Hotstar са използвали активации на първия в Индия плаващ LED външен дисплей, разположен в Bandra-Worli Sea Link в Мумбай.

С други думи, офлайн рекламната индустрия бавно, но стабилно наваксва технологичните иновации, въвеждайки инструменти като локално таргетиране, за да предложи проследяване и персонализиране. От програмно насочване до 3D и аудио, марките експериментират с нови формати на непознати досега места. Причината за прехода е очевидна. DOOH предлага на марките всички предимства на онлайн дисплейната реклама, като насочване и подобрени данни за трафика, като същевременно е устойчив на рекламни блокери.


Да бъдеш умен

След забавянето на месеците на пандемията повечето търговци са фокусирани върху постигането на резултати. Mohanraj J, главен изпълнителен директор на Duroflex, казва, че когато програмният DOOH беше въведен през 2020 г., имаше резерви относно адаптирането на уеб и мобилни рекламни послания в DOOH. Но днес творчеството е основната тема на много разговори и планове. „Възможно е да се постигнат KPI по различни начини – чрез ангажиране на офлайн публика с билбордове, за да стимулират покупки с помощта на QR код или чрез показване на поредица от съобщения по време на пътуването им до вкъщи по магистрала до персонализирано съобщение на техния свързан телевизор или аудио подкаст“, добавя той.

Въпреки това приемането на DOOH в Индия все още изостава от окръзи като Сингапур, където 60% от всички OOH са цифрови. В Индия цифрата е 14%. Средният глобален процент е 40%. Експертите отбелязват, че форматът е доста скъп и включва някои препятствия на ниво изпълнение. „Имаме уникални климатични условия в цялата страна, което прави пускането на тези реклами трудно и скъпо, което ги прави недостъпни за доста марки“, казва Алин Чубей, бизнес ръководител (на север), FoxyMoron.

„Не всички цифрови екрани имат комбинирано предлагане на камери и сензори за прецизно картографиране на физическия обхват на рекламата“, добавя Раджни Дасвани, директор, дигитален маркетинг, SoCheers. „Въпреки че повечето OOH дигитални билборди са преобразувани в DOOH в Мумбай, в градове от ниво I и II тези екрани са разположени на избрани места. Те имат цена за инсталиране, която разубеждава много рекламодатели да ги използват.“

Но пък какво толкова, нали трябва да сме в крак с иновациите.

Друго предизвикателство, пред което се изправя DOOH, е трудността при изчисляването на реализациите, като се има предвид, че целта на outdoor е да стимулира информираността и ангажираността с дадена марка. Daswani казва, че DOOH обикновено е част от по-голям маркетингов микс и следователно приписването на цялостната реализация на кампанията само на един канал е погрешно. Добрата новина е, че с напредването на технологиите повече възможности за насочване и измерване на ефективността на тези кампании ще станат достъпни за мнозина, казват хора от индустрията.


Източник: financialexpress.com

25 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page